Sergio de Randamie. Foto Marja van Tilburg.

Sergio de Randamie maakt rentree

Sergio de Randamie heeft dit weekend zijn rentree gemaakt in het uitduel tegen Aris Leeuwarden. De powerforward bleef weken aan de kant door een knieblessure. De Randamie stond acht minuten binnen de lijnen en kwam tot 1 rebound, 1 assist en 1 steal.

Darius Thompson deed andermaal van zich spreken in het duel, dat Leiden dankzij een bliksemstart met 81-95 won. Thompson was niet alleen topscorer met 27 punten, maar kwam ook tot 13 assists. Dat is een evenaring van het clubrecord. Dat stond op naam van Carrington Love.

Maurice Watson Jr. kwam zaterdag in Leeuwarden niet in actie. Hij kampt met een voetblessure, opgelopen in het thuisduel tegen BAL. Het is nog niet duidelijk of hij inzetbaar is tegen Bakken Bears woensdag. ZZ Leiden speelt dan in het Deense Aarhus het eerste duel in de tweede ronde van de FIBA Europe Cup.

Lees het volledige verslag van het duel tegen Aris op de site van Zorg en Zekerheid Leiden. Marja van Tilburg maakte opnieuw fraaie foto’s, te bewonderen op de Facebookpagina van ZZ Leiden.

Donar kende overigens een moeizame week. Donderdag ging het team van Eric Braal in eigen huis onderuit tegen Landstede Zwolle. Zondag kropen de Groningers tegen Dutch Windmills door het oog van de naald. Een driepunter van Lance Jeter bezorgde Donar in de slotfase de winst.

In de Dutch Basketball League is Zwolle na 13 duels nog altijd ongeslagen. ZZ Leiden staat derde, maar heeft drie wedstrijden minder gespeeld dan nummer 1 Zwolle en nummer 2 Donar. Leiden is na Zwolle de ploeg met de minste verliespartijen. Alleen het thuisduel tegen Zwolle ging verloren. Bekijk de volledige rangschikking op de site van de DBL.

 

Leerzame scheidsrechteravond

Afgelopen zaterdag ging Simms door z’n enkel. Het spel ging door onder een striemend fluitconcert. Hier had toch duidelijk het spel stopgezet moeten worden? Fout! Tijdens de door de Blauwe Brigade georganiseerde scheidsrechteravond van afgelopen maandag legde Antio Sinterniklaas, de hoofdscheidsrechter van die bewuste wedstrijd, uit waarom.Lees verder

Het mirakel van de Vijf Meihal

Derde kwart, Zorg en Zekerheid Leiden staat 17 punten achter en Sakarya BSB heeft het momentum. Opeens is daar die onverzettelijkheid van de Leidse spelers. Via een enorme comeback wordt een verlenging uit het vuur gesleept. Daarin is Darius Thompson niet te stuiten. Op miraculeuze wijze pakt Zorg en Zekerheid Leiden alsnog de winst: 99-97.

Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat het zo’n nagelbijter in de Vijf Meihal zou worden. Zorg en Zekerheid Leiden kende een uitstekende start met drie scores uit de break, een tip-in van Mohamed Kherrazi en een driepunter van Worthy de Jong. Zo stond het in de vierde minuut al 11-0 voor de Leidse ploeg en moest de Turkse coach Selcuk Emak al naar zijn eerste time-out grijpen. Pas in de vijfde minuut zorgde Junior Etou voor de eerste Turkse score.

Toch kwam Sakarya niet slecht uit de time-out, want na twee blocked shots op Kenneth Simms en De Jong zorgde de Belgische international Jean Salumu via een and-1 voor 11-7 na zeven minuten spelen. Toen Zorg en Zekerheid Leiden in Sakarya won, was Salumu er niet bij. Driepunters van Clayton Vette en De Jong gaven de Leidse ploeg weer wat meer ademruimte:14-7. Het eerste kwart werd afgesloten met een 16-10 voorsprong voor de thuisploeg.

Ook de start van de tweede periode was weer voor Zorg en Zekerheid Leiden. Drietje van De Jong en een jumpertje in de paint van Kherrazi zorgden voor 21-10. Maar al snel werd duidelijk dat het vanavond geen makkie zou worden voor de Leidse formatie. De thuisploeg had veel moeite om Landry Nnoko af te stoppen. De Kameroener pakte veel aanvallende rebounds en wist met zijn passes zijn teamgenoten makkelijke scores te geven. Eén minuut voor rust was er niets meer over van de Leidse voorsprong: 32-33. Maurice Watson Jr. bezorgde Zorg en Zekerheid Leiden nog wel een voordelige marge, maar via een and-1 bepaalde Salumu de ruststand op 34-36.

Na de pauze veranderde het spelbeeld meteen. Zorg en Zekerheid Leiden moeizaam in de aanval, terwijl de verdediging behoorlijk open lag. Sakarya scoorde inside via Etou en Salumu kwam drie keer op de proppen met een rake driepunter. Na vier minuten spelen gaf het scorebord ineens 36-53 aan. Zeventien punten achter in eigen huis. Tijd voor een inhaalrace moeten de mannen van Rolf Franke hebben gedacht. Darius Thompson wees zijn ploeg de goede weg door de Turkse 14-0 run te beantwoorden met een and-1. Vervolgens liet ook Watson zich weer gelden door een aantal keren op volle vaart door de verdediging van Sakarya heen te gaan voor lay-ups. Na een drietje van Thompson op assist van De Jong was de marge in de zevende minuut teruggebracht tot 10 punten: 48-58.

Anderhalve minuut later was het gat weer 15 punten, met dank aan een drietje van Ugur Dokuyan en twee scores van Etou. Drie rake vrije worpen van Vette gaven de Leidse fans weer hoop (53-65), maar weer liepen de Turken verder weg naar 53-69. Vette sloot het kwart af met een driepunter, waardoor de marge slonk naar 13 punten: 56-69.

In het vierde kwart kantelde de wedstrijd. Zorg en Zekerheid Leiden verdedigde keihard, liepen als gekken om gaten af te sluiten en onder de borden maakten Kherrazi en Vette het leven van Nnoko zuur. Opeens was het momentum bij de thuisploeg. Watson en Thompson zorgden voor scores en dunks. Na vier minuten bedroeg de Leidse achterstand nog maar vier punten: 67-71. Ondanks dat Mohamed Kherrazi twee vrije worpen benutte, leken de Turken het lek op tijd boven te hebben: 69-76 halverwege het vierde kwart.

Echter, binnen een minuut kwam Watson twee keer door met een lay-up, even later gevolgd door Kherrazi. Anderhalve minuut voor tijd verkleinde De Jong met een driepunter de achterstand tot één punt: 78-79. Na een misser van Nnoko zette Watson met een lay-up de Leidse ploeg eindelijk weer op een voorsprong. In de slotfase liet Toney Douglas, die overigens een matige pot speelde, zijn NBA-ervaring zien. Zijn driepunter bracht de stand op 80-82, maar zes seconden later had de ontketende Watson al weer voor de gelijkmaker gezorgd. De Leidse ploeg verdedigde zo goed dat de Turken niet eens tot een laatste schot kwamen. Bij 1.8 seconden te spelen, kreeg Zorg en Zekerheid Leiden nog de bal aan de zijkant. Kherrazi kwam als enige vrij, maar zijn driepunter ging mis. Een verlenging was dus noodzakelijk om een winnaar aan te wijzen.

Salumu opende de overtime met een rake driepunter (Salumu zou topscorer worden voor de Turken met 25 punten). Enkele seconden later kon de Belg na zijn vijfde fout naar de bank vertrekken. Back-to-back driepunters van Watson en Thompson zorgden vervolgens voor een 90-87 voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden. De score ging vanaf dat moment even heen en weer. Na 90-91 volgde een verre driepunter van Thompson en dat herhaalde de soepele Amerikaan (36 punten tegen 72% schot) een aanval later nog een keer: 96-94. Safan Edge bracht Sakarya met een driepunter weer langszij, maar opnieuw was daar weer een verre driepunter van Thompson voor 99-97. Zijn veertiende punt in de verlenging.

Nog 18 seconden te gaan en een time-out voor de Turken. Douglas zou het laatste schot nemen, maar hij miste precisie. Zorg en Zekerheid Leiden wist te voorkomen dat Nnoko de aanvallende rebound zou pakken door de bal weg te tikken uit de bucket. De wanhoopsdriepunter van Alp Karahan leidde nergens toe. Ja, tot een enorme vreugde explosie in de Vijf Meihal. De comeback van Zorg en Zekerheid Leiden had alsnog tot een zege geleid.

Aangezien s.Oliver Würzburg in het slotkwart toch nog CSM CSU Oradea wist terug te wijzen, staan de twee ploegen nu twee winstwedstrijden voor op Oradea en Sakarya. Als Zorg en Zekerheid Leiden volgende week met minder dan 14 punten verliest in Roemenië, dan is plaatsing voor de volgende ronde al zeker.

“We hadden wat extra energie nodig in het vierde kwart”, stelde Watson (goed voor 25 punten) na afloop. “Dat kregen we van het publiek. Ik kon meer inside komen na wat goede screens van mijn teamgenoten. Daardoor kwamen we terug in de wedstrijd. In de verlenging kreeg Thompson het op zijn heupen en pakten we alsnog de winst.”

Scheidsrechter- en spelregelsavond in de Hometown Lounge

Op maandag 12 november organiseert de Blauwe Brigade in samenwerking met ZZ-Leiden een heuse scheidsrechteravond in de Hometown Lounge. Tijdens deze avond zal topscheidsrechter Antio Sinterniklaas een presentatie geven over onder andere de spelregels van het basketball. Ook gaat hij met behulp van beeldmateriaal een paar lastige calls uitleggen. Daarnaast zijn er ook dit seizoen weer een paar spelregelwijzigingen ingegaan, deze zullen uiteraard ook besproken worden. Ook is er de mogelijkheid om tijdens deze avond vragen te stellen aan Antio en zal de de avond afgesloten worden met een quiz over de spelregels. De toegang is gratis voor iedereen en we beginnen meteen na de ALV om 19.30. Lees verder

Maandag 12 november Algemene Leden Vergadering

Maandagavond 12 november organiseert de Blauwe Brigade een Algemene Leden Vergadering in de Hometown Lounge. Deze ALV is een mooie gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen over onze vereniging. Daarnaast is het ook een uitgerekend moment om je aan te melden als vrijwilliger bij de Blauwe Brigade. Wij zoeken namelijk nog mensen om met ons mee te denken en te helpen èn een nieuwe penningmeester.Lees verder

ZZ Leiden gaat Europa in

Zorg en Zekerheid Leiden gaat Europa in, zong het publiek in de Vijf Meihal. Nu was de Leidse ploeg al in Europa actief geweest, maar na de tweede zege tegen ece Bulls Kapfenberg (68-57) is Zorg en Zekerheid Leiden verzekerd van nog minstens zes wedstrijden voor de FIBA Europe Cup. En dat circus begint volgende week woensdag al in Turkije.Lees verder

Help ZZ Leiden een ronde verder!

Zorg en Zekerheid Leiden heeft woensdag een uitgelezen kans om de groepsfase van de FIBA Europe Cup te bereiken. De Leidse ploeg verdedigt tegen ece Bulls Kapfenberg een voorsprong van 17 punten, die bereikt werd door vorige week woensdag met 62-79 in Oostenrijk te winnen.Lees verder

Contributie betalen met iDeal

Vanaf vandaag kan je dan eindelijk je contributie betalen met iDeal via onze eigen website. Via het knopje ‘Contributie’ in het hoofdmenu kom je terecht op de pagina waar je de betaling kunt doen. Het is uiteraard belangrijk dat je jouw gegevens correct invult, zodat wij kunnen zien wie er betaald heeft. Ook is het mogelijk om een opmerking te plaatsen bij jouw betaling. Je kunt bijvoorbeeld voor het hele gezin in één keer betalen of voor jouw Blauwe Brigade vrienden. Geef dan duidelijk aan voor wie je betaald hebt. Het bedrag dien je dan wel zelf aan te passen in een meervoud van €15,-. Lees verder